Logo Stadsdichter Nijmegen rood

Jaap Robben

Wie is Jaap Robben

Jaap Robben (1984) is dichter en auteur. Hij schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Ook schreef hij meermaals voor het theater. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, zijn romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. 

In de periode 2008 tot 2010 was hij stadsdichter van zijn woonplaats Nijmegen. 

Jaap Robben treedt vaak op in boekhandels, bibliotheken en tijdens festivals. Onder andere tijdens het Crossing Border Festival, De Nacht der Poëzie, Lowlands, Into The Great Wide Open en de Wintertuin. Maar ook in het buitenland. Regelmatig in Duitsland en België. Maar ook in Oman, Tsjechië, tijdens het Lirikonfest in Slovenië, The European Literature Night in Londen en het Festival of National Cultures in Wit-Rusland. 

In 2018 maakte hij een grote tournee door de Verenigde Staten en Canada met de vertaling van Birk waarbij hij onder andere te gast was bij LitHub in San Francisco, Brooklyn Book Festival, Writers Festival in Vancouver en het Bookfestival van Boston.

In 2022 verscheen zijn recente roman Schemerleven.

Gedichten van Jaap Robben

Samenwonen

Witte kamers en een gang vol bleke dozen.Onze spullen kijken als bange hondjes omhoogwanneer we de kartonnen flappen open klappen.

Verder lezen

Dit gedicht

Ik laat mezelfniet navertellen. Ook met je oor tegen dit raamblijf ik stil.Gedichten spreken nietuit zichzelf. Roddels doen daten geruchten.

Verder lezen